ajankohtaista

Terrori-iskut piinaavat Israelia

Kolme israelilaista ammuttiin kuoliaaksi Länsirannalla kahdessa maata järkyttäneessä terrori-iskussa 26.–27. helmikuuta.

19- ja 21-vuotiaat israelilaisveljekset Yagel ja Hillel Yaniv saivat surmansa sunnuntaina, kun terroristi tulitti heidän autoaan Huwaran palestiinalaiskylässä Länsirannalla. Vakavasti loukkaantuneet miehet kuljetettiin helikopterilla sairaalaan, jossa molemmat kuitenkin menehtyivät. Ampuja pääsi pakenemaan paikalta.

Veljekset asuivat Har Brachan siirtokunnassa Samariassa. 19-vuotias Yagel opiskeli Givat Olga Hesderin yeshivassa, ja hänen oli määrä hakea Israelin puolustusvoimien taistelujoukkoihin. 21-vuotias Hillel oli juuri suorittanut asepalveluksensa laivastossa ja opiskeli yeshivassa Kirjat Shmonassa. Veljekset olivat matkalla opiskelemaan, kun heidän kimppuunsa hyökättiin. Yagelia ja Hilleliä jäivät suremaan heidän vanhempansa Esti ja Rabbi Shlomo Yaniv sekä kolme nuorempaa sisarusta. Veljekset haudattiin Herzl-vuoren hautausmaalle Jerusalemiin maanantaina.

Sunnuntain terrori-isku sai jatkoa heti seuraavana päivänä, kun samanlainen ampumavälikohtaus tapahtui lähellä Jerikon kaupunkia maanantai-iltapäivällä. Hyökkäyksessä kuoli 26-vuotias Elan Ganeles, joka oli Yhdysvaltain ja Israelin kaksoiskansalainen. Elan muutti Israeliin 2014 ja palveli vapaaehtoisena Israelin puolustusvoimissa. Neljä vuotta myöhemmin hän palasi Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Hän oli juuri valmistunut Kolumbian yliopistosta ja saapui Israeliin ystävänsä häihin. Terroriteon sattuessa hän oli ajamassa hääjuhlaan. Elan haudataan Ra’ananiin keskiviikkona. Häntä jäävät suremaan hänen vanhempansa Andrew ja Carolyn Ganeles sekä kaksi nuorempaa sisarusta.

Viime kuukausien aikana palestiinalaiset terroristit ovat toistuvasti hyökänneet Israelin armeijan tukikohtia ja joukkoja vastaan Länsirannalla kuten myös Israelin siirtokuntia ja alueen halki matkustavia israelilaissiviilejä vastaan. Syyskuusta 2000 lähtien yhteensä 1 419 israelilaista on kuollut palestiinalaisterrorin ja väkivallan seurauksena.

Rukoillaan terrori-iskujen uhrien omaisten puolesta sekä rauhaa ja sovintoa eri osapuolten ja kansanryhmien välille.   

MFA Israel: Victims of Palestinian violence and terrorism since September 2000
Lähde: MFA Israel, Jerusalem Post, Times of Israel

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

13/06/2024

Toivon sanoja ja säveliä Temppeliaukion kirkossa

31/05/2024

Haastattelussa Ulla Järvilehto: ”Iloitsen, kun työ edistyy!”

27/05/2024

Toivon ääniä ICEJ Suomen osaston 40-vuotisjuhlakonsertti

Toivon ääniä 40 vuotta