ajankohtaista

Ukrainan juutalainen Shelia muutti Haifa-kotiin

ICEJ:n holokaustiselviytyjien Haifa-koti sai ensimmäisen uuden asukkaansa Ukrainasta, kun 85-vuotias Shelia muutti Haifa-kotiin huhtikuun lopulla.

Leningradissa – nykyisessä Pietarissa – syntynyt Shelia asui Ukrainan Harkovassa viimeiset 40 vuotta. Vuosiin mahtui monia raskaita asioita ja yksinäisyyttä. Shelian aviopuoliso kuoli kaksitoista vuotta sitten, kun taas pariskunnan ainoa tytär menehtyi leukemiaan jo vuosia aikaisemmin. Ainoa elossa oleva sukulainen asuu kaukana Yhdysvalloissa.


Ukrainan sodan ja pommitusten alkaessa Shelia oli varma, että hän kuolisi tässä sodassa.

ICEJ:n sponsoroima evakuointitiimi kuuli Shelian tilanteesta ja sai pelastettua hänet Harkovasta, jota tulitettiin raskaasti koko operaation ajan. Harkovan kaupunki sijaitsee Itä-Ukrainassa lähellä Venäjän rajaa, ja pakomatka sieltä maan läntisiin osiin oli vaarallinen.


Shelia oli unelmoinut muutosta Israeliin jo pitkään. Asia kuitenkin unohtui, koska hänen edesmennyt miehensä piti muuttoa hankalana.     


Nyt vuosia myöhemmin Shelian unelma kuitenkin toteutui ja hän on päässyt onnellisesti esi-isiensä kotimaahan Israeliin. Haifa-kodissa hänellä on tukenaan uusi, rakastava perhe ja henkilökunta, joka pitää hänestä hyvää huolta.


Jo ensimmäisinä päivinä Shelia osallistui Haifa-kodissa järjestettyyn holokaustin muistopäivän seremoniaan, jossa hän sai kunnian sytyttää muistokynttilän. Seremonia oli Shelialle erityisen koskettava.


Traagisesta tilanteesta huolimatta Shelia tuntee olevansa nyt kotona ja turvassa. Hän ei ole myöskään enää yksin. Lähipäivinä Haifa-kotiin odotetaan lisää Ukrainan juutalaisia holokaustiselviytyjiä.


Voit tukea ICEJ:n työtä Ukrainan juutalaisten hyväksi viitenumerolla 9800 03062 tai verkkosivuillamme valitsemalla kohteeksi alija-työn: 
https://icej.fi/osallistu/lahjoita/ .

Kuva: Shelia saapui Ben-Gurionin lentokentälle Israeliin.
Kuva: Haifa-kodin henkilökunta otti lämpimästi vastaan uuden asukkaan.

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

17/05/2024

Juutalaisten paluumuutto Israeliin jatkuu vahvana

16/05/2024

Apua sodan traumatisoimille lapsille

13/05/2024

Israelin suurlähettiläs Ben-Yaakov: ”Israelin kansalla on kyky voittaa kaikki tiellemme tulevat esteet”