ajankohtaista

Ukrainan juutalaisten paluumuutto etenee

Ukrainan juutalaisten evakuointi Israeliin etenee. Ukrainan ilmatilan ollessa suljettu juutalaisia evakuoidaan maateitse Länsi-Ukrainaan ja sieltä edelleen Itä-Eurooppaan, josta he lentävät Israeliin. 

Israelin juutalaistoimisto ilmoitti 26. helmikuuta perustavansa kuusi alijapistettä Ukrainan rajanylityspaikoille Puolan, Moldovan, Romanian ja Unkarin vastaisilla rajoilla. Nämä pisteet avustavat muuttovalmisteluissa yhdessä Israelin ulkoministeriön ja Nativ-järjestön kanssa. 

Juutalaistoimiston mukaan ensimmäisen 24 tunnin aikana 3 000 Ukrainan juutalaista haki lupaa muuttaa Israeliin. Reilut 5 000 henkeä on soittanut hätäapulinjalle sodan puhkeamisen jälkeen. Israelilaisviranomaisten mukaan Israel on varautunut vastaanottamaan 10 000 Ukrainan juutalaista lähiviikkoina.

Evakuointi käynnistyi konkreettisemmin 26. helmikuuta, kun ensimmäiset Ukrainan juutalaiset pääsivät matkustamaan bussilla Puolaan, jossa he yöpyvät hätämajoituksessa ennen lentoa Israeliin. 

Ukrainassa on arviolta lähes 200 000 juutalaista ja heidän lähisukulaistaan, joilla on oikeus tehdä alija Israeliin. ”Teemme kaikemme, ettei yhtäkään israelilaista tai juutalaista jätetä jälkeen”, vannoi Israelin ulkoministeri Yair Lapid helmikuun lopulla. 

Yhden Ukrainan juutalaisen välittömät muuttokustannukset (kuljetukset, hätämajoitus ja lennot) ovat n. 1 500 euroa. ICEJ osallistuu Ukrainan juutalaisten evakuointioperaatioon tiiviissä yhteistyössä Juutalaistoimiston ja israelilaisviranomaisten kanssa. 

Kuva: Ukrainalaiset pakenevat Puolaan, Slovakiaan, Unkariin ja Moldovaan (credit: BBC/UNHCR) 

Kuva: Ukrainan juutalaisia bussissa matkalla Puolaan ja sieltä Israeliin (credit: Israelin juutalaistoimisto)

***

Auta meitä auttamaan Ukrainan juutalaisia hädän keskellä
Lahjoita Ukrainan exodukseen viitteellä 9800 03062.
IBAN-tilinumero: FI29 5092 0920 2944 34
Saaja: ICEJ Suomen osasto
Lahjoittaessasi verkossa, valitse exodus-/alijatyö.

Kiitos lahjastasi, joka pelastaa elämää!

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

02/07/2024

ICEJ:n toimisto suljettu heinäkuussa

01/07/2024

Pelon keskellä lohduttamassa

01/07/2024

Israelin naisyrittäjät kamppailevat kriisin keskellä