ajankohtaista

Värit palasivat Tanjan elämään

”En tiedä mitä olisin tehnyt ilman tukeanne – kiitos kaikille kristityille, jotka välittävät!”

Valko-Venäjältä Israeliin muuttanut Tanja asuu seniorikodissa, jossa vierailijaa hemmotellaan hänen kauniilla maalauksillaan asuntolan käytävillä. Tämä lahjakas taiteilija asui Valko-Venäjällä samassa kaupungissa kuin kuuluisa Marc Chagall, ja esikuvansa tavoin myös Tanja hyödyntää töissään taitavasti erilaisia tekniikoita ja tyylejä, kuten myös Chagallin intohimoa kirkkaiden värien käyttöön.

Tanjan elämä ei kuitenkaan ole aina ollut näin värikästä. Tanja tuli köyhästä juutalaisesta perheestä, minkä lisäksi hänellä oli erittäin vaikea avioliitto ja pienituloisena hankaluuksia elättää kaksi poikaansa. Tanja jäi leskeksi, kun hänen miehensä kuoli alkoholin auttamaan sairauteen, minkä jälkeen hän palasi poikiensa kanssa kotikaupunkiinsa.   

Lopulta vuonna 1999 Tanja pääsi muuttamaan Israeliin tehtyään alijan nuoremman, silloin 13-vuotiaan poikansa kanssa. Myös vanhempi poika olisi halunnut tulla mukaan, mutta hänen piti jäädä Valko-Venäjälle pakollisen armeijapalveluksen vuoksi.

”Rukoilin Jumalaa paljon”, Tanja kertoo tuosta ajasta.

Hämmästyttävää kyllä, poika sai lopulta vapautuksen armeijasta osallistuakseen erityiseen kuukauden mittaiseen ohjelmaan Israelissa. Samalla poika haki Israelin kansalaisuutta, jonka hän saikin nopeasti. Poika opiskeli hepreaa, löysi töitä ja suoritti lopulta asepalveluksensa Israelin armeijassa. Hänen työnsä auttoi myös Tanjaa, jolla oli taloudellisia vaikeuksia, kunnes hän saattoi ansaita pieniä tuloja kuvaamataidonopettajana Israelissa.

Taiteilijana Tanja tuntee olonsa kotoisaksi Israelissa, koska maassa on monia lahjakkaita taiteilijoita. Hän on myös ollut erityisen iloinen voidessaan oppia lisää juutalaisuudesta ja pitäessään sapatin ja kaikki juutalaiset juhlapyhät.

Pienituloisena elämä Israelissa on kuitenkin ollut edelleen haastavaa, minkä lisäksi Tanjan vakava sairaus on aiheuttanut ahdistusta ja fyysistä heikkoutta.

Juuri näinä vaikeimpina aikoina ICEJ:n kotisairaanhoito tuli Tanjan elämään. Sairastuttuaan Tanja tarvitsi kipeästi uuden asunnon ja hän pelkäsi joutuvansa kodittomaksi. Yhteistyössä israelilaisen sosiaalityöntekijän kanssa ICEJ:n kotisairaanhoito tuki Tanjaa taloudellisesti ja auttoi häntä etsimään tuetun asunnon, jossa hän nyt asuu. Lisäksi ICEJ on tarjonnut Tanjalle rohkaisua ja ystävyyttä hänen heikentyneen terveydentilansa ja lääkitysten keskellä.

”En tiedä mitä olisin tehnyt ilman tukeanne – kiitos kaikille kristityille, jotka välittävät!”

***
Lyhennetty Maxine Carlillin alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu ICEJ:n nettisivuilla 31.8.2023.

Onko sydämelläsi ICEJ:n kotisairaanhoito? Voit tulla mukaan lahjoittamalla kotisairaanhoitotyöhön nettisivuillamme. Kiitos lahjastasi!

Kuva 1. Tanjan maalauksen vasen paneeli kuvaa hänen vaikeaa ja väritöntä elämäänsä Valko-Venäjällä. Oikea paneeli kuvaa värikkyyttä ja eloisuutta, jonka Israelissa asuminen on tuonut hänen elämäänsä.

Kuva 2. Tanja sisustaa uutta asuntoaan värikkäillä tauluillaan.

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

02/07/2024

ICEJ:n toimisto suljettu heinäkuussa

01/07/2024

Pelon keskellä lohduttamassa

01/07/2024

Israelin naisyrittäjät kamppailevat kriisin keskellä