Menu
 

Haifa-kodin asukkaat tapasivat pääministeri Netanjahun ja presidentti Rivlinin

Holokaustin kansainvälistä muistopäivää vietetään joka vuosi tammikuun 27. päivä. Tuona päivänä vuonna 1945 Neuvostoliiton armeija vapautti natsien suurimman kuolemanleirin Auscwitz-Birkenaun. Holokaustin kokeneille Haifa-kodin asukkaille muistojuhla oli tänä vuonna aivan erityinen, sillä he tapasivat Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun ja presidentti Reuven Rivlinin.


Viisitoista Haifa-kodin asukasta ja ICEJ:n sosiaalisen työn johtaja Nicole Yoder tapasivat Netanjahun tämän Tel Avivin toimistossa muistopäivän aattona 26. tammikuuta. Haifa-kodin asukkaat olivat enemmän kuin innoissaan tapaamisesta. Monet heistä sanoivat, etteivät he villeimmissä unelmissaankaan olisi osanneet kuvitella, että heille tarjoutuisi mahdollisuus tavata Israelin pääministeri.


Pääministeri osoitti suurta kunnioitusta vieraitaan kohtaan ja totesi, hänelle oli suuri etuoikeus tavata ihmisiä, jotka ovat tehneet niin paljon juutalaisen valtion rakentamiseksi. Netanjahu kuunteli tarkkaavaisesti jokaisen selviytyjän kertomuksen ja hänen kasvoiltaan näkyi syvä kunnioitus heitä kohtaan. Hän sanoi myös, kuinka heidät nähdessään hänestä tuntuu enemmän kuin koskaan, että juutalainen kansa elää.


Netanjahu ilmaisi kiitollisuutensa myös Haifa-kodille sen Israelin sankarien hyväksi tekemästä elintärkeästä työstä. Hän kiitti ICEJ:tä useita kertoja siitä siunauksesta, jonka se on antanut Israelille maailmanlaajuisesti kristittyjen tukijoidensa kautta. Tapaaminen oli Haifa-kodin asukkaille ikimuistoinen. Kun tieto siitä levisi maan tiedotusvälineissä, heidän puhelimensa alkoivat soida lakkaamatta, kun perheenjäsenet soittivat heille ja kertoivat, kuinka ylpeitä he heistä ovat.


Jo pääministerin tapaaminen oli Haifa-kodin asukkaille ainutlaatuinen kokemus, mutta seuraavana päivänä he pääsivät tapaamaan presidentti Reuven Rivliniä hänen virka-asunnollaan Jerusalemissa. He saivat ruhtinaallisen vastaanoton ja heillä oli mahdollisuus ottaa kuvia presidentin virka-asunnon upeissa huoneissa, joissa presidentti tapaa valtionpäämiehiä ja kansainvälisiä virkamiehiä.


Presidentti Rivlin tervehti selviytyjiä erittäin sydämellisesti. Vieraiden ja heidän presidenttinsä välillä oli vahva yhteys, ja monet selviytyjistä halasivat presidenttiä lämpimästi ja arvostavasti. Puheessaan vierailleen Rivlin totesi, että holokaustin ajatteleminen on hänelle tuskallista ja surullista, mutta heidän tapaamisensa antaa hänelle myös toivoa Israelin tulevaisuuden suhteen.


Presidentti Rivlin ei säästellyt sanojaan kiittäessään Haifa-kodin tärkeyttä. Kodin johtaja Simon Sabag kiitti presidenttiä päivästä, jonka kodin asukkaat olivat saaneet viettää hänen kanssaan. He tulisivat muistamaan sen pitkään.