Menu
 

Israelilaisten tuotteiden EU-merkinnät – edistävätkö ne Lähi-idän rauhanprosessia?

Keskiviikkona 2. joulukuuta 2015 Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö (ICEJ) piti symposiumin Euroopan parlamentissa Brysselissä, aiheenaan "The Economic Wall of the EU Labelling Directive” (EU:n merkintädirektiivin taloudellinen muuri), jota isännöivät Euroopan parlamentin jäsenet Hannu Takkula (ALDE, FI) ja Bas Belder (ECR, NL). Pääpuhujina olivat myös tunnettu kansainvälinen juridinen asiantuntija, professori Avi Bell, kreikkalainen ortodoksipappi ja Israeli Christian Empowerement Councilin (ICRF) perustaja, Isä Gabriel Naddaf sekä Alankomaiden päärabbi, Binyomin Jacobs.

Europarlamentaarikko Hannu Takkula avasi symposiumin ensimmäisen istunnon ilmaisten huolensa siitä, että ohjeet merkitsemisistä tuovat mukanaan valtavia vaikutuksia EU:n ja Israelin välisiin suhteisiin. "Tähän asti olemme saaneet olla luomassa hyvää pohjaa EU:n ja Israelin väliselle yhteistyölle, mutta päätös alkaa merkitä tuotteita ei vain vahingoita taloudellisia suhteita, vaan sillä on myös epäsuotuisa vaikutus kaikkiin yhteistyön osa-alueisiin."

Europarlamentaarikko Bas Belder (ECR, NL) osoitti MEP-kollegojen tavoin yhteisen huolenaiheen EU-merkintäohjeistuksesta. Häntä huolestuttaa, kuinka päätös, "jota EU niin sinisilmäisesti on väkisin käynnistämässä uudelleen” vahingoittaa EU:n ja Israelin välisiä suhteita kuin myös kaikkia mahdollisuuksia Lähi-idän rauhanprosessiin. ”Merkitseminen ei varmastikaan auta. Sillä on juuri päinvastainen vaikutus”, huomautti Belder.

ICEJ:n toiminnanjohtaja, tohtori Jürgen Bühlerin lausunto esiteltiin, jossa hän huomautti, että EU:n tulkintaohje vie israelilaisia ja palestiinalaisia vain kauemmaksi toisistaan ja vahingoittaa niitä, joita sen on väitetty auttavan. "Siitä huolimatta, että EU pyrkii väheksymään merkintäohjeistuksen poliittista luonnetta, on selvää, että ohjeistukset on suunniteltu painostamaan israelilaisia ja ne rikkovat Maailman kauppajärjestön (WTO) sääntöjä”, sanoi Tri Bühler ennen symposiumia.

Professori Avi Bell selvensi sitä, millä tavalla komission tulkintaohje rikkoo kansainvälistä lakia. ”Kun tulkintaohje rajoittaa merkintöjä israelilaisista tuotteista, EU:n laki sallii Taiwanin ja Palestiinalaishallinnon merkitsevän tuotteitaan EU:ssa ”valmistettu Taiwanissa” -ja ”valmistettu Palestiinassa” -merkinnöin, jotka ovat ristiriidassa EU:n näkemyksestä suvereniteetista, koska kyseessä ei ole itsenäinen valtio. Niinpä sama tulkintaohje, joka väittää, että eurooppalaisia kuluttajia johdetaan harhaan Jerusalemin vanhan kaupungin juutalaiskorttelin israelilaisista yrityksistä peräisin olevien tuotteiden ”valmistettu Israelissa”-merkinnällä, olettaa, että kuluttajat eivät mene harhaan samankaltaisista ”valmistettu Palestiinassa”-merkinnällä varustetuista tuotteista, jotka arabinaapurit ovat valmistaneet Jerusalemin vanhan kaupungin kristittyjen korttelissa.

Isä Gabriel Naddaf puhui voimakkaasti merkitsemistä vastaan, korostaen väistämätöntä ja haitallista lopputulosta: "Kristittynä johtajana, Nasaretissa syntyneenä ja arabimuslimien keskellä eläneenä, voin kertoa teille selvästi: tämä päätös vaikuttaa muslimeihin, kristittyihin, druuseihin ja kaikkiin vähemmistökansalaisiin Israelissa, ei ainoastaan juutalaisiin. Nämä Israelin tuotemerkinnät ovat kristillisten arvojen pettämistä Euroopassa ja se heikentää edelleen Euroopan kristillistä henkeä.”
Isä Naddaf kutsui israelilaisten tuotteiden merkintäohjeistusta ”rasistiseksi ja antisemitistiseksi päätökseksi”.

Alankomaiden päärabbi, Binyomin Jacobs viittasi viimeaikaisiin jännitteisiin, jotka EU:n päätös on saanut aikaan Euroopassa, Unkarissa ja Merkelin puolueen vastustaessa sitä. "Negatiivisuus ja vihamielisyys toimivat aina molempiin suuntiin - sekä sisäisesti että ulkoisesti", Jacobs totesi.

Europarlamentaarikko Takkula lisäsi: "WTO:n jäsenenä meidän tulisi noudattaa yhdenvertaisen kohtelun periaatetta kaikkien kauppakumppaneidemme kanssa. Tulkintaohje, jota meitä nyt ohjataan seuraamaan ei täytä tätä periaatetta." Europarlamentaarikko Takkula toivoo, että Euroopan unionin jäsenvaltiot eivät pahentaisi tilannetta tiukemmilla tulkinnoilla, vaan tekisivät osuutensa auttaakseen palestiinalaisten tuotteiden pääsyä markkinoille. Europarlamentaarikko Belder korosti sitä, että "Israel ja EU hyötyvät samankaltaisesti yhteistyöstä kaupan, tieteen, teknologian ja turvallisuuden aloilla - vain muutamia mainitakseni. Se laaja suhdeverkosto, jonka jaamme juutalaisvaltion kanssa, on elintärkeä Euroopalle. "

Lausunnossaan ICEJ:n toiminnanjohtaja, tohtori Bühler totesi, että Israelin kukoistava talouselämä on tuonut rinnakkaiselolle tuottoisaa ilmapiiriä, joka on vertaansa vailla koko Lähi-idässä. "Se on alueen ainoa paikka, jossa [kaikilla] on vapaus nauttia täydestä demokraattisesta oikeudesta sekä yhtäläisistä mahdollisuuksista koulutukseen ja taloudelliseen kehitykseen", sanoi tohtori Bühler.

Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö (ICEJ) edustaa miljoonia kristittyjä, seurakuntia ja yhteisöjä, jotka etsivät keinoa osoittaa ystävyyttä Israelille ja olla sovittelevina vaikuttajina juutalaisten, kristittyjen ja arabien välillä.
ICEJ ulottaa työnsä Jerusalemin pääkonttorista 140 maahan ja niistä yli 80 kansalliseen osastoon.