ajankohtaista

Blogi: Holokaustin uhreja muistaen

Muistaessamme holokaustia katsomme Euroopan historian synkimpiä hetkiä. Hetkiä, jolloin ihmisarvo heitettiin juutalaisten kohdalla liekkimereen.

On kuitenkin hyvä tarkentaa, että Suomen kansallakin on oma sysimusta hetkensä holokaustin suhteen, kun kylmänä marraskuisena aamuna 1942 Suomen valtiollinen poliisi Valpo karkotti kahdeksan juutalaista kuolemaan. Seitsemän heistä kuoli Auschwitzin keskitysleirillä ja vain yksi selvisi hengissä.

Alkuperäinen ajatus oli karkottaa satoja juutalaisia, mutta onneksi nämä hirvittävät suunnitelmat eivät koskaan toteutuneet. Miksi? Koska maassamme oli valveutuneita johtajia ja muita ihmisiä, jotka olivat hereillä ja toimivat nopeasti.

Kuinka moni meistä on hereillä tänä päivänä, kun antisemitismin myrskyaallot lyövät yhteiskuntamme moraalisiin aallonmurtajiin? Kuinka moni on valmis seisomaan juutalaisen kansan rinnalla ja taistelemaan antisemitismiä vastaan?

Tammikuun 27. päivänä kunnioitamme kuuden miljoonan murhatun juutalaisen muistoa. Olkoon se samalla muistutus meille, ettemme nukahda aikamme kieroutuneisiin ajatusmalleihin ja unohda Jumalan antamia lupauksia. Jumala haluaa osallistaa meidät Hänen suunnitelmiinsa. Hän teki sen Mooseksen, Daavidin ja Paavalin kanssa ja nyt myös sinun kanssasi.

Jos koskaan on ollut tärkeää lohduttaa juutalaista kansaa, niin se aika on nyt. Tehdään se kunnioittaen holokaustin uhreja ja tukien niitä holokaustista selviytyneitä, jotka ovat edelleen keskuudessamme tänään. 

”Lohduttakaa, lohduttakaa minun kansaani”, sanoo teidän Jumalanne.” (Jes. 40:1)

Jani Salokangas
ICEJ Suomen toiminnanjohtaja

Tammikuun 27. päivä vietetään kansainvälistä holokaustin muistopäivää.

Tule mukaan lahjoittamalla ICEJ:n antisemitismin vastaiseen työhön.   

ICEJ Suomen Shoah – holokaustin muistopäivän webinaari la 27.1. klo 16.30: icej.fi/muistotapahtuma

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

24/02/2024

Israel valmistautuu alijan kasvuun Gazan sodan seurauksena

21/02/2024

ICEJ auttaa lokakuun terrori-iskussa kuolleen poliisin perhettä Sderotissa

14/02/2024

Israel onnistui vapauttamaan kaksi panttivankia Gazasta