ajankohtaista

Holokaustin muistopäivä: ”90 vuotta myöhemmin emme unohda kehitystä kansanmurhaan”

Vuosi 1933 alkoi Saksassa muutoksilla, jotka vaikuttivat koko maailmaan. Kansallissosialistinen puolue oli propagoinut juutalaisvihaa ja rasismia vuodesta 1919. Nyt tämä puolue nousi valtaan sekä äänivyöryjen että poliittisen manipuloinnin seurauksena. Ensimmäinen asia, joka on syytä muistaa tässä yhteydessä, on lainsäädännön merkitys. Lainsäädäntö mahdollisti yhteiskunnan muuttumisen paitsi diktatuuriksi myös moraalittomaksi yhteisöksi.

Valtalaki astui voimaan helmikuussa 1933 tapahtuneen Valtiopäivien polton seurauksena. Ensimmäiset juutalaisvastaiset mellakat tapahtuivat maaliskuussa 1933. Juutalaisiin liikkeisiin kohdistui boikotti huhtikuussa 1933. Kirjaroviot leimusivat toukokuussa 1933. Kesäkuuhun 1933 mennessä 27 000 mahdollista hallituksen vastustajaa oli vangittu.

Muutokset olivat nopeita, mutta tutkijat arvelevat silti, että jokainen muutos oli myös mahdollisuus reagoida. Professori ja holokaustin selviytyjä Israel Gutman kuvasi tilannetta näin: ”Ihmiset uskoivat, etteivät asiat voisi mennä pahemmiksi. Mutta jokainen muutos oli uusi askel pahempaan suuntaan. Tämä dynamiikka on terrorin syvin luonne.”

Vuoden 1933 alusta on nyt täsmälleen 90 vuotta. Vietämme holokaustin muistopäivää Auschwitzin 27.1.1945 tapahtuneen vapauttamisen muistoksi. Suurin keskitys- ja kuolemanleiri Auschwitz oli tammikuun 1933 seuraus, ehkä jopa looginen askel tiellä, joka alkoi Berliinin valtiopäiviltä. Tämä prosessi osoittaa pahan kasvavan vallan, jos sitä ei pysäytetä. Vuonna 1933 pahuus kohdistui ensisijaisesti juutalaisiin, mutta pahuutta ei voi rajata. Sen vaikutukset ulottuivat maantieteellisesti koko maailmaan ja ajallisesti yli sukupolvien.

Tänä päivänä kunnioitamme 6 miljoonan lapsen, naisen ja miehen muistoa. Kunnioitamme ammuttuja, nälkään nääntyneitä ja kaasukammioiden uhreja. Kunnioitamme myös niitä, jotka uskalsivat eri tavoin vastustaa pahaa – jopa henkensä uhalla. Tavallisia ihmisiä uhmaamassa armeijaa ja Gestapoa ja SS-joukkoja. Kunnioitamme niitä, jotka kuolivat ja jäivät tuntemattomiksi hyvissä teoissaan.

Israelissa sanotaan ”Olkoon heidän muistonsa siunaus”. Mutta on myös niin, että muistamisen teko on siunaus meille, jotka Raamatun Jumalan käskyn mukaan muistamme. Nousemme pahuutta vastaan jollakin tavalla, kun emme anna menneen tuskan unohtua. Juuri nyt 27.1. 2023 – muistamme!

Tri. Susanna Kokkonen
ICEJ:n Pohjoismaiden osastojen holokaustin ja antisemitismin asiantuntija


#holokaustinmuistopaiva #neveragain

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

19/04/2024

Israel tarvitsee ystäviä enemmän kuin koskaan

16/04/2024

Israelin Punainen Daavidintähti pelastaa elämää

15/04/2024

Iran iski Israeliin – laajeneeko sota?