Sireenien soidessa Israel hiljentyi tänä aamuna kunnioittamaan kuuden miljoonan holokaustissa menehtyneen muistoa. Uhrien lisäksi tänään muistetaan myös holokaustin sankareita.
Jom hashoa on juutalaisen maailman tuntema ja Israelissa vietettävä holokaustin muistopäivä. Se ajoittuu heprealaisessa kalenterissa Varsovan geton kapinan ajankohtaan, ja tänä vuonna sitä vietetään 27.-28. huhtikuuta.
”Nykyisessä maailman tilanteessa holokausti ja sen kivuliaat oppitunnit ovat aivan liian vähän esillä”, sanoo ICEJ:n Suomen osaston toiminnanjohtaja Jani Salokangas.
”Jom hashoa on päivä, jolloin koko Israel pysähtyy. Aihe koskettaa suoraan myös ICEJ:tä, jonka päätoimisto sijaitsee Jerusalemissa ja joka tukee holokaustiselviytyjiä monin tavoin niin Israelissa kuin muuallakin.”
”Ei riitä, että kunnioitamme holokaustin uhreja kerran vuodessa, vaan tämän muistopäivän on tarkoitus johtaa meitä oppimaan ja ymmärtämään. Haluamme tätä kautta muistuttaa myös oman aikamme juutalaisvihan vaaroista”, lisää ICEJ:n pohjoismainen holokaustiasiantuntija tri Susanna Kokkonen.
Muistopäivän teemana on tänä vuonna ”Kuljetukset tuhoon: juutalaisten karkotukset holokaustin aikana”.
Päivän vietto alkaa edellisenä iltana, jolloin Jerusalemin Jad Vashemissa pidetään virallinen muistoseremonia. Siihen osallistuvat Israelin presidentti, pääministeri, holokaustiselviytyjiä ja muita arvovieraita. Vaikuttavassa tilaisuudessa kuusi selviytyjää sytyttää soihdut kuuden miljoonan muistoksi.
Seuraavana aamuna kello 10 Israel pysähtyy kahden minuutin hiljaiseen hetkeen. Ilmahälytyssireenien soidessa liikenne lakkaa ja ihmiset pysähtyvät kaduilla ja työpaikoilla. Teatterit ja muut viihdekeskukset sulkevat ovensa, ja televisiosta ja radiosta välitetään muisto-ohjelmia ja dokumentteja.
Israelissa elää tällä hetkellä 161 400 holokaustivanhusta, mutta heidän määränsä vähenee vuosi vuodelta. Holokaustiselviytyjien keski-ikä on 85 vuotta.
***
ICEJ:n Suomen osasto osallistui holokaustin muistopäivän viettoon järjestämällä virtuaalisen muistotapahtuman torstaina 28. huhtikuuta.
Tapahtumaan osallistuivat Israelin Suomen-suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov, ICEJ:n holokaustiprojektien johtaja Yudit Setz, ICEJ:n pohjoismainen holokaustiasiantuntija tri Susanna Kokkonen sekä ICEJ:n Suomen osaston toiminnanjohtaja Jani Salokangas.
Tapahtuma on katsottavissa jälkikäteen ICEJ:n Suomen osaston Youtube-kanavalta.