ajankohtaista

Israelin suurlähettiläs Ben-Yaakov: ”Tiedämme, että voimme luottaa kristittyjen ystäviemme tukeen.”

Rakkaat Ystävät,

Tänä vuonna Israel juhlii 74. itsenäisyyspäiväänsä 4.–5. toukokuuta.

Itsenäisyyspäivänä juhlistamme juutalaisen valtion uudelleenperustamista maahan, jossa juutalaiset alkoivat kehittää omaa erityistä uskontoaan ja kulttuuriaan jo 4 000 vuotta sitten.

Elämme mielenkiintoista, mutta rauhatonta aikaa. Tämä ei ole mitään uutta. Se, mikä antaa minulle toivoa lastemme tulevaisuuteen, on selkeä ja luja visio, joka maanmiehilläni ja -naisillani on ollut maallemme ja kansallemme jo pitkään. Siksi haluan jakaa teille muutamia inspiroivia lainauksia joiltakin ihailemiltani henkilöiltä.

15. toukokuuta 1948, päivä Israelin valtion perustamisen jälkeen, pääministeri David Ben-Gurion lausui:

”Kaikki saavutuksemme ovat seurausta aikaisempien sukupolviemme ponnisteluista, jotka eivät ole yhtään vähäisempiä kuin omamme. Ne ovat myös seurausta vankkumattomasta uskollisuudesta arvokasta perintöämme kohtaan. Perintöä kantaa pieni ja paljon kärsinyt kansa, joka on henkensä, uskonsa ja näkemyksensä ansiosta saavuttanut erityisen paikan ihmiskunnan historiassa.”

Alueemme on sekä siunattu että kirottu. Kärsimme naapurimme kanssa poliittisesta ja uskonnollisesta räjähdysherkkyydestä, ikiaikaisista kiistoista ja sukupolvesta toiseen jatkuvasta katkeruudesta. Silti, kuten Ben-Gurion sanoi vuonna 1948, Israelin ensimmäisestä päivästä lähtien sen arvot ovat perustuneet haluun tehdä yhteistyötä ”maailman eri kansojen kanssa, suurten ja pienten, niin idässä kuin lännessä” sekä YK:n kanssa kansainvälisen rauhan saavuttamiseksi.

Alueemme on täynnä mahdollisuuksia, ja olemme siunattuja, kun työskentelemme yhdessä. Viime aikoina tämä on tullut esille solmiessamme menestyksellisesti Aabrahamin sopimuksia. Tie on pitkä, mutta se on päällystetty toivolla. Kuten pääministeri Menachem Begin lausui jo vuonna 1978 vastaanottaessaan Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Egyptin presidentti el-Sadatin kanssa:
”Rauhan myötä Lähi-itä, joka on sivilisaatiomme muinainen kehto, tulee virvoittumaan ja muuttumaan. Kaikkialla sen alueella ihmiset, ideat ja tavarat tulevat liikkumaan vapaasti, ja maatalouden alan yhteistyö ja kehitys saa autiomaat kukkimaan.”

Matkalla kohti Israelin itsenäisyyden 75. juhlavuotta tiedämme, että voimme luottaa kristittyjen ystäviemme tukeen, kuten historia on osoittanut. Yhdessä meidän on sinnikkäästi työskenneltävä lujemmin, kuljettava eteenpäin ja hyödynnettävä kaikki mahdollisuudet, jotta voimme taata menestyvän ja rauhallisen tulevaisuuden alueellemme yhdessä itsenäisen Israelin kanssa.

Hagit Ben-Yaakov
Israelin Suomen-suurlähettiläs

Kirjoitus on julkaistu Sana Jerusalemista -lehdessä 02/22 (4.4.2022).

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

17/05/2024

Juutalaisten paluumuutto Israeliin jatkuu vahvana

16/05/2024

Apua sodan traumatisoimille lapsille

13/05/2024

Israelin suurlähettiläs Ben-Yaakov: ”Israelin kansalla on kyky voittaa kaikki tiellemme tulevat esteet”