ajankohtaista

Kahdeksan muistoksi: Apua anovat kädet

”Jotta paha voi kukoistaa, tarvitaan vain hyviä ihmisiä, jotka eivät tee mitään.” (Simon Wiesenthal)

Maanantaina 6. marraskuuta tulee kuluneeksi 81 vuotta siitä, kun höyrylaiva S/S Hohenhörn lähti Helsingin Eteläsatamasta kohti Tallinnaa. Laivalla oli kahdeksan juutalaispakolaista, jotka olivat tulleet Suomeen neljä vuotta aikaisemmin ja anoivat päästä turvaan maahamme holokaustin julmuuksien repiessä Eurooppaa.

Suomi päätti kuitenkin toisin: juutalaispakolaisille ei myönnetty lupaa jäädä maahan, vaan heidät luovutettiin erilaisiin tekaistuihin syytteisiin vedoten natsi-Saksan käsiin marraskuussa 1942. Sisäministeriön mukaan kyseessä oli lainmukainen päätös, jossa turvapaikkaoikeutensa menettäneet ”epäsuotavat ja rikolliset ainekset” karkotettiin maasta.

Kahdeksan luovutettua juutalaispakolaista olivat:

  1. Heinrich Huppert (s. 16. marraskuuta 1896, Wien, Itävalta)
  2. Kurt Huppert (s. 29. elokuuta 1931, Wien, Itävalta)
  3. Franz Olof Kollmann (s. 15. toukokuuta 1941, Helsinki, Suomi)
  4. Georg Kollmann (s. 19. marraskuuta 1912, Wien, Itävalta)
  5. Janka Kollmann, o.s. Holcerova (s. 10. syyskuuta 1910, Nyiregyhaza, Unkari)
  6. Elias Kopelowsky (s. 22. syyskuuta 1881, Ilgen, Saksa)
  7. Hans Robert Martin Korn (s. 26. kesäkuuta 1919, Bielitz, Puola)
  8. Hans Edward Szybilski (s. 29. elokuuta 1907, Elberfeld, Saksa)


Kohtalokas laivamatka alkoi Helsingistä kohti Tallinnaa ja jatkui sieltä Puolaan. Lopullinen päätepiste oli Auschwitzin kuolemanleiri, jossa seitsemän heistä murhattiin ja vain yksi selviytyi hengissä.

Apua anovat kädet

58 vuotta juutalaisluovutusten jälkeen – 6. marraskuuta 2000 – pääministeri Paavo Lipponen esitti Suomen valtion ja kaikkien suomalaisten puolesta virallisen anteeksipyynnön luovutuspäätöksestä. Samana vuonna myös Suomen evankelisluterilainen kirkko pyysi anteeksi sitä, ettei edes kirkko ollut puuttunut aikanaan asiaan. Vaikka sanat eivät tuo takaisin luovutettuja, on virallisella pahoittelulla kuitenkin symbolinen merkitys, vaikka se tapahtuikin juutalaisluovutusten osalta häpeällisen myöhään.

Vuodesta 2000 lähtien on Helsingissä järjestetty vuosittain virallinen muistotilaisuus kahdeksan luovutetun muistoksi. Tilaisuus järjestetään Helsingin Tähtitorninmäellä, johon on pystytetty muistomerkki ”Apua anovat kädet”. Se on graniittinen kivipaasi, johon kaiverrettu kahdeksan juutalaisen nimet sekä Jesaja 56:5:n teksti suomeksi, ruotsiksi ja hepreaksi:

”Heillekin Minä luon kunniakkaan muistomerkin ja nimen pyhäkössäni ja muurien sisäpuolella.”

Olkoon se esimerkkimme ja rukouksemme, että mekin aina muistaisimme – ei ainoastaan sydämen sanoin vaan myös sydämen teoin – ja että oppisimme tarttumaan käsiin, jotka anovat apua myös meidän aikanamme.

Susanna Rajala
ICEJ:n viestintäkoordinaattori

ICEJ:n Suomen osasto on vahvasti sitoutunut holokaustin muistamiseen ja antisemitismin vastaiseen taisteluun. Voit tukea työtämme lahjoittamalla nettilomakkeella.

Lisää ajankohtaista samasta aiheesta

02/05/2024

ICEJ:n sponsoroima nuorten leiri auttaa toipumaan

29/04/2024

ICEJ:n pesah-lahjat lohduttavat sodan keskellä

19/04/2024

Israel tarvitsee ystäviä enemmän kuin koskaan